Till startsidan

Frågor och svar om lekplatser

Finns det säkerhetskrav för lekplatser?

Ja. Det finns krav för både lekredskap och lekplatser. Plan- och bygglagen kräver att lekplatser är säkert utformade och att de underhålls för att inte skaderisker ska uppkomma med tiden. I lagar och föreskrifter sägs det att riskerna för att någon skadar sig ska begränsas. Produktsäkerhetslagen ställer krav på lekredskapens utformning. Produkterna måste vara säkra och får inte orsaka skada på person. Som ett hjälpmedel för att bedöma säkerheten finns en uppsättning svenska standarder för lekredskap och stötdämpande underlag SS-EN1176 och SS-EN 1177. I princip är standarder frivilliga att följa. Men de fungerar i praktiken som styrdokument. Det innebär att det är fritt att ordna en lekplats på ett annat sätt än vad som sägs i standarden, till exempel helt utan lekredskap. Men säkerhetsnivån måste vara likvärdig med det som sägs i standarden. Foldern ”Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap”, beskriver vilka regler som gäller (se länk här till höger).

Vem ansvarar för lekplatser?

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att en lekplats uppfyller de säkerhetsregler som finns. Det kan alltså vara en kommun, en skola, ett fastighetsbolag eller en bostadsrätts- eller samfällighetsförening. Foldern ”Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap”, beskriver vilka regler som gäller (se länk här till höger).

Är det tillåtet att bygga egna lekredskap till en lekplats?

Ja. Men samma säkerhetskrav gäller som för andra lekredskap. Det vill säga att risken för personskador ska begränsas och säkerhetsnivån överensstämma med de standarder som finns. Standarderna talar även om hur skötsel och underhåll ska fungera. Ta gärna kontakt med kommunens byggnadsnämnd för ytterligare information. Det är alltid fastighetsägaren som är juridiskt ansvarig. Även om till exempel en skolklass eller en föräldraförening byggt hela eller delar av lekplatsen.

Måste gamla lekredskap byggas om så att de uppfyller krav i nu gällande standarder?

Allt måste inte byggas om bara för att det är gammalt men farliga fel måste byggas bort. Produktsäkerhetslagen kräver att de produkter som tillhandahålls idag ska vara säkra. Dessutom måste fallutrymmen vara tillräckligt stora och underlaget vara tillräckligt stötupptagande. Börja med att säkerhetsbesiktiga lekplatsen. Då får du reda på vilka fel som finns och vad som måste åtgärdas omedelbart. Har den gamla utrustningen inga farliga fel så behöver den inte byggas om. Det är viktigt att den person eller företag som besiktigar lekplatsen har god kunskap om standarden.

Hur ofta ska lekplatser säkerhetsbesiktigas?

Säkerhetsbesiktning mot krav i standard ska utföras årligen, enligt gällande standarder. Besiktningen bör dokumenteras och förvaras hos fastighetsägaren.

I standarden står det dessutom att det kan vara nödvändigt med ytterligare kontroller av utrustningen med tätare intervall.

Vad händer om det upptäcks fel när en lekplats besiktigas?

Allvarliga fel som kan leda till dödsfall eller bestående men ska åtgärdas omedelbart. Det gäller till exempel fel som kan orsaka strypning, hängning eller huvudskador. Andra allvarliga fel ska avhjälpas snarast möjligt, inom exempelvis en månad. Börja med de värsta felen. Andra fel kan åtgärdas på sikt, till exempel i samband med det återkommande underhållsarbetet på lekplatsen.

Hur tar jag reda på om en lekplats är säkerhetsbesiktigad?

Det finns inga krav på att lekredskap ska ha skyltar som talar om ifall den årliga säkerhetsbesiktningen gjorts. Däremot går det att ta reda på om offentliga lekplatser besiktigats; det är offentliga handlingar som du kan begära att få kopior på. Kontakta kommunens gatu-, park- eller fastighetskontor och fråga när den senaste säkerhetsbesiktning gjordes. Gäller det andra lekplatser får du fråga fastighetsägaren.

Vilka bestämmelser gäller för lekredskap som är placerade utanför själva lekplatsen?

Även redskap som monterats upp i naturmark på tomten ska uppfylla samma krav som lekredskap som sätts upp på lekplatser. Det vill säga att risken för att någon skadar sig ska begränsas och att säkerhetsnivån överensstämma med de standarder som finns. Även här är fastighetsägaren ansvarig. Fastighetsägaren är också ansvarig för rep, gungor och liknande anordningar som barn själva satt upp. Uppfyller de inte kraven ska de tas ner omgående.

Går det att använda vilken sand som helst som fallunderlag?

Nej, det är viktigt att det är en natursand. Då har kanterna på sandkornen slipats av så att de kan rulla mot varandra som i ett kullager. Sanden får inte innehålla korn som är mindre än 0,2 millimeter. Då blir den för kompakt och hård som fallunderlag. Välj natursand som har en kornstorlek på mellan 1 och 3 millimeter. Ta också reda på sandens HIC-värde, som är ett mått på den stötdämpande förmågan. HIC-värdet för fallhöjden till marken ska vara högst 1 000. Det innebär att någon som ramlar ned och slår i huvudet sannolikt klarar sig undan livshotande skador. Begär ett testprotokoll.

Till vilken myndighet anmäler jag en farlig lekplats?

Om du ser något som ser farligt ut på en lekplats kan du anmäla det till konsumentvägledaren i din kommun. Konsumentvägledaren hjälper dig att nå rätt instans, som är kommunen eller Konsumentverket. Ansvaret för att övervaka att reglerna om säkerhet på lekplatser följs är uppdelat. Kommunens byggnadsnämnd har tillsynsansvar för underhåll av lekplatser och för planering av nya lekplatser. Konsumentverket har tillsynsansvaret när det gäller lekredskapens konstruktion.

Senast granskad: 2011-10-06

Enligt Produktsäkerhetslagen (PSL) ska varor och tjänster som tillhandahålls konsumenter

vara säkra och får inte orsaka skada på person. Lagen gäller även för varor som

tillhandahålls i offentlig miljö som exempelvis lekredskap. Livslängden på lekredskap

är lång men oavsett tillverkningsår ska de redskap som tillhandahålls idag uppfylla dagens

krav på säkerhet. Ansvarig för säkerheten på lekplatsen och lekredskapen är fastighetsägaren.

 

 

Lästips på KOs hemsida (länk finns på höger sida i länken lekplatser):

 

Marknadskontroll av lekredskap 2008

Säkerhet och tillgänglighet

 

Där står också: Fastighetsägare som till exempel kommunen, bostadsbolag eller bostadsrättsföreningar, ansvarar för att lekplatsen är säker och för att dess egenskaper upprätthålls(PBL). Ansvaret för att utrustningen ska vara säker gäller oavsett tillverkningsår (PSL).